KOUČ, PSYCHOLOG ČI PSYCHIATR. NA KOHO SE OBRÁTIT, KDYŽ SE NECÍTÍTE DOBŘE? | Absolvent.cz

KOUČ, PSYCHOLOG ČI PSYCHIATR. NA KOHO SE OBRÁTIT, KDYŽ SE NECÍTÍTE DOBŘE?

Jaký je rozdíl mezi koučem a psychologem? Kdy vám pomůže návštěva psychologa a kdy je nezbytné vyhledat psychiatra? Musí být kouč vysokoškolsky vzdělaný? Udělejte si v tom jasno.

Pracovní tempo, zrychlený životní styl, to vše na nás klade stále větší a větší nároky. Neustále se na nás ze všech stran valí mnohdy protichůdné informace. Člověk se dostává do permanentního stresu. Na koho se obrátit, když cítíte, že je toho všeho na vás moc?

PSYCHIATR VÁM PŘEDEPÍŠE LÉKY

Odborný lékař (MUDr.), který se specializuje na duševní nemoci, poruchy a závislosti. Návštěva u psychiatra bývá často vnímána negativně. Převládá názor, že k psychiatrům se chodí léčit pouze „blázni“, kteří ztratili kontakt s realitou. Nemusíte však být autista, schizofrenik nebo těžký alkoholik, abyste se dostali do péče psychiatra.

Stačí, že špatně spíte, nemáte chuť do života, jste bez nálady a ztratili jste zájem o věci a činnosti, které vás dříve naplňovali. Může se jednat o příznaky deprese, poruchy nálad či některých forem úzkostné poruchy. V tom případě lékařskou pomoc vyhledejte co nejdříve.

Lékař vám může předepsat vhodné léky, navrhnout psychoterapii. V případě neléčení depresivních stavů se může nemoc dostat do fáze, kdy si člověk v zoufalství sáhne na život.

PSYCHOLOG VÁM POMŮŽE POCHOPIT SITUACI

Psycholog nemá lékařské vzdělání. Je absolventem filozofické fakulty. Má titul Mgr. nebo PhDr. Na rozdíl od psychiatra vám nemůže nasadit medikaci. Léčí totiž pouze „slovem“. 

Psychologa člověk obvykle navštíví, když se potřebuje s něčím poradit, když neví kudy kam. Do rukou psychologa je vhodné se svěřit i v případě, že trpíte nízkým sebevědomím. Časté zdravotní potíže a nemoci může mít na svědomí psychosomatika. I v tomto případě vám pomůže psycholog odhalit příčinu vašich potíží.

Chybu neuděláte ani v případě, že trpíte depresí. Je to lepší, než se pokoušet depresi zvládnout svépomocí nebo si myslet, že se z ní vyléčíte. Pokud nebude v silách psychologa, aby vám pomohl, odkáže vás k důkladnému psychiatrickému vyšetření.

KOUČ VÁM UKÁŽE, JAK BÝT ÚSPĚŠNĚJŠÍ

Koučem může být kdokoliv. Nepotřebuje žádné speciální vzdělání ani dovednosti. Nehodnotí ani nezkoumá váš psychický vztah. Je tu od toho, aby vám pomohl najít nejlepší řešení vašeho problému. Není to učitel nebo trenér, který by vám říkal, co máte dělat. Rady od něj nečekejte. Spíše se připravte, že vám bude klást mnoho otázek. Společně pak budete pracovat na tom, abyste sami dokázali najít uspokojivou odpověď na vše, co je pro vás podstatné.

Jsou koučové, kteří se specializují na partnerské problémy, jiní vám pomůžou k vysněné práci, další vám pomůžou zvýšit sportovní výkony či manažerské dovednosti. 

Na rozdíl od návštěvy psychologa či psychiatra není péče hrazená z veřejného zdravotního pojištění. Koučové si nezřídka účtují vysoké hodinové sazby. Než se nějakému koučovi svěříte do péče, ověřte si reference na jeho práci. Při výběru špatného kouče nepřijdete jen o peníze. Myslete na to, že je v sázce vaše důvěra k němu i vaše duševní zdraví.

NEBUĎTE NA SVOJE TRABLE SAMI

Ať už řešíte jakýkoliv problém, je vždy lepší hledat účinnou pomoc než se řešení vyhýbat. Život je příliš krátký na to, abych se zbytečně trápili. Život se má žít, ne prožívat. A když si s ním nevíte rady, není ostuda, říct si o pomoc. Jak říká americký spisovatel Zig Zigler „Každý člověk má jenom tolik minut, hodin a dnů kolik jich využije.“

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?