Jak chodit do práce a nezbláznit se z toho | Absolvent.cz

Jak chodit do práce a nezbláznit se z toho

Většina zaměstnanců hodnotí podmínky na svém pracovišti jako nedostatečné. Existují tři vlivy na pracovní prostředí v kancelářích, ze kterých se můžete zbláznit. Světlo, teplo a klid, tak obyčejné a samozřejmé věci. Jejich dlouhodobá nerovnováha však narušuje psychiku i celkové zdraví člověka. Co s tím, a kde už to vyřešili?

„Je ti teplo​, děvenko?” Kožich to v kanceláři nezachrání

Čísla potvrzují, že teplota má větší vliv na pohodu při práci než jiné faktory. Jako nejpodstatnější prvek pracovního prostředí v kanceláři ji uvedlo 55 procent zaměstnanců. Vyplynulo to z průzkumu agentury IPSOS, provedeného mezi více než 500 zaměstnanci a 200 manažery.

Každý člověk má jinou termoregulaci, a tam, kde jeden okno otvírá, druhý ho zase zavírá. Chlad, či naopak teplo v kancelářích způsobuje, kromě konfliktů mezi spolupracovníky, také nesoustředěnost, nepohodu a stres. Velká zima a velké vedro samozřejmě i vážnější zdravotní problémy.

Podle odborníků na bezpečnost a ochranu zdraví při práci je ideální teplota pro kancelář zhruba 21 °C v zimě a 24 °C v létě.

S.O.S, nouzové volání z kanceláře

Hluk v kancelářském prostředí většinou souvisí s kancelářemi typu open space. Zdroji hluku jsou v tomto případě hlavně hlasitý hovor spolupracovníků, zvuk kancelářské techniky, zvonění telefonů, kroky, bouchání dveří či klimatizace.

Americká psychiatrická společnost zdravotní problémy spojené s prací v open space chápe od roku 2007 jako specifickou diagnózu.

V České republice definoval zdravotní problémy spojené s prací v Open Space lékař Jan Hnízdil, a nazval ho Syndromem Open Space (SOS). U nás zatím SOS není oficiální diagnózou.

Dlouhodobý pobyt v kancelářích s vyšší mírou hluku přináší podstatné zdravotní komplikace. Počínaje stresem, až po psychické poruchy. Kvůli hluku v kanceláři například více než 20 % obyvatel EU trpí poruchami spánku nebo jinými zdravotními obtížemi.

Firmy se snaží situaci s hlučným prostředím otevřených kanceláří řešit různými architektonickými vychytávkami. Přeborníkem na taková řešení je společnost Google, která do svých kanceláří vkládá různé klidové a zvukotěsné zóny a prvky.

Zdroj obrázku

Neodříkejte si denní světlo

Střídání světla a tmy má zásadní vliv na zdraví člověka. Přirozené denní světlo působí na biorytmus člověka, a jeho nedostatek má za následek poruchy přirozeného chodu organismu.

Absence denního světla způsobuje zpomalení metabolismu, které přináší ospalost, tloustnutí, bolesti hlavy a nedostatek energie. A nejen to, světlo ovlivňuje i tvorbu hormonů a enzymů a psychiku. Jeho omezení může přivodit ještě závažnější zdravotní i psychické problémy, jako je třeba osteoporóza nebo propuknutí deprese.

V kancelářích je často denního světla málo a umělé osvětlení bohužel tento nedostatek nenahradí. Až 46 procent pracovníků není se světelnými podmínkami ve své práci spokojeno.

Tvůrci dnešních kanceláří se proto snaží o taková architektonická řešení, která přivedou na pracoviště hodně denního světla. Moderní kanceláře mají velká okna a propracované osvětlení.

Některé firmy s osvětlovací technikou dokonce přicházejí s unikátním řešením, jak vyjít vstříc co nejpřirozenějšímu osvětlení. Přizpůsobují ho biorytmu organismu. V ranních hodinách má světlo studený tón, který podporuje produkci hormonu kortizolu, důležitého pro nastartování metabolismu. V průběhu dne se světlo mění tak, aby večer teplý tón a snížená intenzita světla podpořili produkci hormonu melatoninu, který zpomaluje životní funkce a připraví tělo k odpočinku.

Zdroj obrázku

Buďte jiní. Ptejte se, kde budete pracovat

V kanceláři s dobrými pracovními podmínkami je 22 °C, je tam ticho a hodně přirozeného denního světla. Hledejte takovou, vyplatí se vám to.

Ve Španělsku přišli na zajímavé řešení, jak vytvořit ideální kancelář. Postavili ji v lese, částečně zasazenou do země. Je z ní úžasný výhled do přírody, příjemná teplota i v létě a trvalé denní světlo. Kdo by nechtěl v takové kanceláři pracovat?

 

Zdroj obrázků

Šest z deseti zaměstnanců se už při hledání zaměstnání zajímá o prostředí kanceláří. Buďte jako oni a zajímejte se o to, kde budete pracovat. V dobrém prostředí podáte lepší pracovní výkony a v práci budete spokojenější.

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?