Dnes se mi nechce: Poznáváte se v tom? Kdy jsme nejvíce produktivní? | Absolvent.cz

Dnes se mi nechce: Poznáváte se v tom? Kdy jsme nejvíce produktivní?

„Dnes na to už kašlu. Je přece pátek.“ Známe to všichni. Proč se nám v pátek nechce moc pracovat? Který den v týdnu je ten nejproduktivnější? A jak je to s leností během letních měsíců? Nové výzkumy odhalily tajemství produktivity. Zapomeňte na nohy na stole. Je na čase šlápnout na plyn!

Je obecně známo, že nejproduktivnější částí dne je dopoledne. Doba vhodná pro cvičení i práci. Tou nejlepší hodinou je konkrétně 11:00 hodin.

Výzkum realizovala v říjnu minulého roku californská platforma pro řízení projektů Redbooth. Firma analyzovala data od stovek tisíc uživatelů, kteří tuto službu využili k plánování a sledování své práce.

Respondenti studie pocházeli z celé řady průmyslových odvětví: z marketingu, architektury, zdravotnictví, právních služeb, účetnictví a dalších. Až se zase v pátek budete cítit líně, buďte si jistí, že nejste sami.

Nejproduktivnější den v týdnu? Pondělí.

Pokud teda zrovna celý víkend nestrávíte v baru. Pak pondělky bývají hodně „pátkové“.

Jaká tajemství se ale skrývají za těmito čísly?

"Na základě cirkadiánních rytmů má asi 75 % lidí tendenci být nejvíce mentálně ostražití od 9:00 do 11:00 hodin," říká John Trougakos, profesor organizačního chování na kanadské univerzitě v Torontu.

Cirkadiánní rytmy jsou naše vnitřní hodiny, které říkají našim tělům, kdy vstávat, jíst a spát po 24 hodinových cyklech. Mnoho studií zjistilo, že práce, která synchronizuje s našimi cirkadiánními rytmy, vede k vyšší produktivitě a menší únavě. Dokonce i kosmická agentura NASA sledovala cirkadiánní rytmy pro zlepšení produktivity a zdraví astronautů.

 „Když někdo přijde do práce, obvykle si nejprve udělá pohodlí, a poté nějaký čas odepisuje na e-maily. Potom se ponoří do určitého úkolu, na kterém má v danou chvíli pracovat. Takže 11:00 dopoledne jako čas maximální produktivity dává smysl, " pokračuje Trougakos.

Naopak málo energie máme odpoledne mezi 14:00 a 15:00 hod.

„Proto se v mnohých kulturách v tento čas odpočívá,“ vysvětluje.

Produktivita během celého roku

Nejproduktivnější denní dobu i den v týdnu už známe. Jak je to ale s naší produktivitou v rámci ročních období?

Nejlínější jsme v zimě. Žádné překvápko.

A nejproduktivnější? To už možná někoho překvapí – na podzim.

„Na začátku podzimu býváme produktivní, protože se vracíme odpočatí z letních dovolených. Obvyklá zimní temnota by mohla vysvětlovat zaostávající produktivitu, duševní sílu a klesající náladu,“ komentuje studii Don Drummond, ekonom a pomocný profesor na Královské univerzitě v Ontariu.

Nejproduktivnějším měsícem je říjen.

A teď už podrobně víte, jak je to s vaší produktivitou. Jak ale s těmito poznatky naložit? To vysvětluje Drummond.

"Umožněte lidem, aby měli čas potřebný k oživení své kreativity brzy v týdnu a brzy ve dne," říká. "Například, neplánujte na tuto dobu nudný meeting. Bohužel, právě tehdy se dějí téměř všechny nudné meetingy."

Na závěr mi všichni zatleskejte. Proč? Protože jsem tenhle článek napsal v neděli.

Zdroj: BBC

Články ze stejné kategorie

KDYŽ VÁM ŠÉF DĚLÁ ZE ŽIVOTA PEKLO

Bossing je peklo. Peklo v práci, které vám ze života dělá šéf. Cítíte se být obětí šikany ze strany vašeho nadřízeného, protože vás občas seřve, že jste něco neudělali, tak jak jste měli?

POMOC, NEMÁM KAMARÁDY!

Nemít kamarády? Vadí! Je to přesně tak, jak se zpívá v písničce Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka. Proč je někdo obklopen kamarády a jiný by je na prstech jedné ruky spočítal?