CO NA SEBE K POHOVORU (2/2): DEN D | Absolvent.cz

CO NA SEBE K POHOVORU (2/2): DEN D

Na přijímací pohovor se můžeme připravit dvojím způsobem. Chvilku před odchodem na sebe navlečeme, co nám visí ve skříni nebo si předem pečlivě vybereme, v čem personalistu oslníme. Nezáleží na tom jestli jsme žena nebo muž, pro všechny je určený povinný interview dress code. Ani jedna ze stran tudíž nemá výrazně snazší pozici.

                               "Styl je způsob, jak vyjádřit, jací jste, beze slov."                                (Rachel Zoe, stylistka hollywoodských celebrit)

Víme, co tím chceš Rachel říci, ale správný styl a vkus nám nebyl dán do vínku všem. Stylisti vědí, jak kombinovat oblečení a ladit k sobě barvy tak, aby byli in a výsledek byl vhodný pro danou příležitost. Takovou příležitostí je například pohovor do reklamních agentur, médií, kosmetických firem, atd. Pokud však v tomto směru zapadáte do druhé skupiny mimoňů, raději neriskujte a jděte na jistotu. Jinak dostanete palec dolů.

MUŽI

Pánové, pamatujte: boty - kravata - hodinky! To jsou 3 kousky oblečení, na které se u mužů zaměřuje většina HR specialistů. Křivě uvázaná kravata a odřené boty jsou prostě nepřípustné. A hodinky? Hmm, ty musí být asi drahé, že...

Oblek

Oblečte čistý padnoucí oblek, nehazardujte a sáhněte po tradiční černé, šedivé nebo tmavě modré barvě. Pokud se neucházíte zrovna o pozici v bance, můžete zvolit jiné tmavé elegantní kalhoty.

Košile

Jednobarevnou košilí, nejlépe bílou, světle modrou, šedivou, nic nezkazíte. Dovoleny jsou i proužky a decentní kostka. Nezapomeňte použít žehličku! Nejste-li aktuálně majitelem saka, oblečte elegantní svetr ve spojení s košilí.

Kravata

V dnešní době už platí, že kravata není striktně povinná, ani k obleku. U kravat dbejte na precizně uvázaný uzel, který před schůzkou vždy zkontrolujte! Výhrou bude hedvábná kravata bez známek extravagance.

Boty a ponožky

Máte k dispozici jen obuv, která je byť lehce sedřená? Zapomeňte na ni a investujte do nové. Jak jsme již zmínili. Čistá padnoucí neodřená obuv, která ladí k obleku, je základ. Nešlápnete vedle ani s elegantními polobotkami bez vzorů. U ponožek pozor na délku, při sedu nesmí být vidět ani chlup.

Doplňky

K nové obuvi pořiďte pěkný opasek ve stejné barvě a do třetice slaďte s taškou. Další doplňky nejsou zapotřebí. Mimoto, vaše krásné drahé hodinky nechte raději doma. Předsudky jsou předsudky.

ŽENY

Možná jsme na začátku neříkali úplnou pravdu. Dámy mají přípravu na formální setkání krapet těžší. Ženskou vizáž totiž dotváří make-upu a účes. Pro laika je to otázka pudru a řasenky, hřebenu a gumičky. Každá mladá dívka, která se nějaký čas líčí, si je však vědoma pravidel užívání líčidel. A styl? Ten tu nesmí chybět.

Kostým/kalhoty/šaty

Základem oděvu vhodného na interview je variabilnější, než u pánů. Dámy mohou vybírat z kalhotového nebo sukňového kostýmku, dále také z tmavých společenských kalhot. Nejlepší volbou je černá, šedivá nebo tmavě modrá barva. Kostýmek by neměl přílišně obtahovat postavu a ideální délka sukně je po kolena. Nutností jsou silonky tělové barvy. Nemusíte se nutně vyhýbat šatům. Oblečte však vkusnou variantu vždy doplněnou o sako či svetřík. Příliš mnoho holé kůže by vám u pohovoru mohlo uškodit.

Halenka/tričko

Vybraly jste ze šuplíku padnoucí halenku, šmrncovní tričko nebo jednobarevný svetr? Pak jste od nás zrovna dostaly Like. Jestli na vás ale ze skříně vypadly průsvitné a obepnuté topy s mega výstřihem, vraťte je zpátky na místo. O to tu přece nejde.

Boty

Obujte tmavé, nejlépe čisté, jednobarevné a uzavřené lodičky na nízkém podpatku nebo zimní obuv jedné barvy bez zbytečných motivů.

Doplňky

Tak jako by muži neměli na interview přicházet v odřené obuvi, tak by se ani žena neměla o pracovní pozici ucházet s ošoupanou kabelkou. Taška je často středobodem outfitu, proto ji vybírejte v souladu s ostatními doplňky. Šperky volte s citem, šátek by měl barevně korespondovat s taškou.

Make-up, manikúra a účes

Každá žena je jiná, bohudík. Bohužel, neplatí proto jednotná norma pro volbu make-upu. Výsledek musí ovšem působit decentně a přirozeně. Na pohovor určitě nepatří rudá rtěnka a nakreslené oči. Naopak, přirozené líčení udělá na zaměstnavatele dobrý dojem. Dostavte se na interview s upravenými nehty s bezbarvým lakem. Cítíte se lépe bez šminek a umělých nehtů? Buďte samy sebou. Plusové body naberete i slušivým, elegantním účesem. Nic růžového na hlavu nenanášejte!

SCHŮZKA VENKU

Přijímací řízení se nemusí konat výhradně v uzavřených kancelářích firmy. Důležité schůzky se často odehrávají na veřejných místech, např. v kavárnách a restauracích. Zvláště v chladných měsících je tedy prozíravé připravit se i na variantu, že na schůzku půjdete v kabátu, čepici, šále a rukavicích, které svlečete těsně před vstupem do místnosti nebo rovnou uvnitř. Žádného personalistu nenadchne, když přijdete na pohovor v outdoorové bundě a v čepici s Hello Kitty. Volte proto nejlépe jednobarevné kousky, které se nebudou barevně bít se základním outfitem.

Při každé události je zásadní uvědomit si důležitost momentu a hlavně, že náš oděv za nás mluví. Pokud plánujete návštěvu divadla, je vhodné obléct slavnostnější oděv (přesto, že mnoho diváků přijde v džínách). Svým outfitem totiž říkáte, že si práce umělce vážíte a zároveň, že víte, jak se na příležitost obléct. Stejný zákon platí i při pohovoru. Neohlížejte se na to, že ostatní přišli v kraťasech. Jste to ve finále vy, kdo prodává svoje znalosti, zkušenosti a svým oblečením dokazuje, co pro něj pohovor znamená. Proto jděte a ukažte, že jste to právě vy, kdo má pro firmu tíženou přidanou hodnotu. Držíme palce!

Články ze stejné kategorie