Apple hledá nové talenty! Chtěli byste studovat na jeho akademii? | Absolvent.cz

Apple hledá nové talenty! Chtěli byste studovat na jeho akademii?

Počítačový gigant Apple se rozhodl podpořit mladé talenty v oblasti digitálních dovedností, a tak zdvojnásobil nábor uchazečů pro svou evropskou akademii. Kolik studentů přijali? Jakým způsobem se vybírají budoucí studenti? A jak vůbec probíhá samotné studium na jeho vlastní akademii?

V loňském roce založila proslulá technologická společnost svou vlastní akademii. Stalo se tak v italské Neapoli, kde vybraní studenti absolvují roční studium. Po studiu se mohou uplatnit jako vývojáři, programátoři, tvůrci aplikací nebo třeba podnikatelé.

Místa ve studentských lavicích se udělují prostřednictvím otevřené soutěže. Součástí této soutěže jsou testy, které se konaly v červnu tohoto roku v Mnichově, Paříži, Londýně, Římě a Neapoli.

Přijímací testy se zaměřují na tyto oblasti:

  • logické uvažování
  • kódování
  • grafický design
  • marketing

U každé otázky uchazeč vybírá ze čtyř možných odpovědí, přičemž pouze jedna je správná. Na vyplnění testu mají uchazeči časový limit, který je stanovený na jednu hodinu.

Ti, kteří u těchto testů uspějí, postupují do dalšího kola výběrového řízení. Tím je motivační pohovor.

Akademie si nenárokuje žádné školné a výuka probíhá v angličtině.

Během podzimu škola rekrutuje dohromady 400 studentů ve věku 18–30 let. Jednotlivé akademické kurzy probíhají ve spolupráci s neapolskou univerzitou Federico II.

Proč se Apple vůbec rozhodl takto razantně rozšířit množství přijímaných uchazečů? Zčásti se jedná o akt filantropie, zčásti tím sleduje své vlastní zájmy.

Podle společnosti došlo k dlouhotrvajícímu nedostatku digitálních dovedností. Proto se Apple rozhodl podnikout kroky k rozvoji vlastních talentů.

Zdroj obrázku: Apple

Akutní nedostatek bezpečnosti v kyberprostoru

Co se týče společnosti Apple, počítačové aplikace se v průběhu méně než deseti let staly hlavním zdrojem příjmů a pracovních míst.

Apple říká, že v jeho internetovém obchodě jsou nyní k dispozici neuvěřitelné dva miliony aplikací. V samotné Evropě existuje v oblasti aplikací až 1,2 milionu pracovních míst.

V minulosti však opakovaně docházelo k varováním ohledně nedostatečné kvalifikace uchazečů.

V praxi to znamená, že nekvalifikovaní pracovníci jsou bez zaměstnání a zaměstnavatelé zůstávají bez kvalifikovaných pracovníků.

Nedostatek digitálních dovedností potvrdila také Velká Británie. Tamější obchodní komory si nedávno stěžovaly, že tři ze čtyř podniků trpí tímto nedostatkem.

A co víc, celosvětový počítačový systém "ransomware" letos v květnu opět vyvolal obavy z akutního nedostatku počítačových bezpečnostních dovedností v mnoha zemích.

Z toho důvodu vyzval Marc van Zadelhoff, generální manažer pro bezpečnost mezinárodní společnosti IBM, k jinému přístupu vůči náborovým procesům.

Vyplnění mezery v digitálních dovednostech

Společnost IBM má mezinárodní síť univerzitních partnerství pro projekty kybernetické bezpečnosti.

Van Zadelhoff prohlásil, že vyplnění této mezery by znamenalo rekvalifikaci lidí, kteří nemají v technických oblastech dostatečné zkušenosti.

"Proč limitujeme bezpečnostní pozice se čtyřletým vzděláním v oblasti výpočetní techniky, když zoufale potřebujeme rozmanité dovednosti v tolika průmyslových odvětvích?“ řekl.

A pokračoval dále.

"Společnosti by se měly otevírat uchazečům s netradičním zázemím, protože ti  by mohli přinést nové nápady a zároveň výzvu ke zlepšení kybernetické bezpečnosti."

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v souvislosti s tímto tématem zmínila problematiku globalizace. Tvrdí, že to, jestli bude daná země z globalizace těžit či jí naopak utrpí, závisí na kvalifikaci pracovníků.

Pokud mají země dostatečně kvalifikované pracovníky, pak budou využívat výhod lepších pracovních míst, zvyšovat produktivitu a rozvíjet trhy a digitální průmysl.

OECD označila Jižní Koreu a Polsko jako příklady zemí, které jsou na dobré cestě k takovému rozvoji. Estonsko, Japonsko a Nový Zéland jsou dle ní země, které úspěšně využívají rozvíjejících se technologických odvětví.

Zdroj: BBC

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.