ABRA SOFTWARE: POZITIVNÍ PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ POMÁHÁ PROFESNÍMU RŮSTU | Absolvent.cz

ABRA SOFTWARE: POZITIVNÍ PRACOVNÍ PROSTŘEDÍ POMÁHÁ PROFESNÍMU RŮSTU

Dobré vztahy se zaměstnavatelem i kolegy, osobní i profesní růst, uspokojení z užitečné práce, podpora na pracovišti a příjemná atmosféra. To vše jsou důvody, proč v dnešní době lidé ve firmách zůstávají, popř. se do nich vracejí. Kde tyto hodnoty chybí, tam nikdo moc dlouho nevydrží. Toho si je velmi dobře vědoma i společnost ABRA Software, která vyvíjí firemní informační systémy a aplikace do celého světa. Jak to dělá, aby se u ní lidem dobře pracovalo?

 „Práce není jen zdrojem příjmu. Měla by být také místem seberealizace a osobního rozvoje, místem pro posílení sebedůvěry, hrdosti a pokory zároveň. Takové prostředí chceme ve firmě ABRA Software,“ říká Jaroslav Řasa, zakladatel společnosti.

Společnost ABRA Software vznikla a stále funguje na baťovském principu spolupráce a spojenectví, a to navenek vůči svým zákazníkům i dovnitř ve vztahu k zaměstnancům. Od počátku bylo cílem zakladatelů vytvořit přátelské a tvůrčí prostředí složené z profesionálů v oboru, jehož společným cílem je pomáhat podnikatelům v jejich práci.

Nejen při vývoji informačního systému, ale také při jeho prodeji, implementaci, během školení i servisu vnímá společnost zákazníky jako obchodní partnery. Za každou firmou stojí lidé, kterým informační systém může ulehčit práci a posunout jejich podnikání dále. To je jeho účel a v tomto cíli hledá motivaci nejen ABRA Software jako firma, ale také každý jeden z jejích zaměstnanců.

JAK SE TAKOVÉ PROSTŘEDÍ TVOŘÍ?

Jedním z důležitých důvodů, proč ve společnosti lidé pracují s osobním nasazením, je celková atmosféra vzájemné podpory a porozumění. Jak po odborné stránce, tak i v mimopracovních aktivitách. Kolegové organizují zajímavé odborné workshopy, které jim umožňují sledovat neustálé novinky v produktu. V pracovním nasazení je zároveň i prostor pro sportovní aktivity. Někdo pravidelně běhá a motivuje své kolegy ke společným výběhům do okolí, někdo umí jógu a s kolegy si ji zacvičí, jiný rád fotí a připraví pro své spolupracovníky sérii zajímavých foto workshopů. Komunitní duch zde není povinný, ale vychází přirozeně ze zájmů lidí a jejich chuti je spolu sdílet, ať je to večer s bowlingem nebo každoroční prodloužený víkend na horách, či na vodě.

ABRA Software zkrátka moc dobře ví, že nasazení, výkon a motivace nejsou samozřejmostí, a proto se stará o spokojenost svých lidí hned na několika důležitých úrovních.

„Úplně jsme opustili klasický systém odměňování, který vytváří jen chvilkovou vnější motivaci. Nejlíp funguje propojenost člověka s tím, co vytváří. Pak je motivován vnitřně a roste celostně,“ vysvětluje Jaroslav Řasa

JAK TEDY VYPADÁ MODERNÍ PÉČE O ZAMĚSTNANCE?

V rámci bonusového systému ABRA Lifestyle klade společnost velký důraz na duševní i fyzickou pohodu. Začíná u promyšlené ergonomie pracovních míst, pokračuje kvalitní stravou přímo na pracovišti, na kterou firma přispívá, přes plně hrazenou Multisport kartu, až po nadstandardní bonusy jako příspěvky na masáže, výživové poradenství či dokonce stylistu.

V pražském sídle firmy jsou společné prostory vybaveny také sportovním náčiním nebo hrami, najdete tu třeba stolní fotbálek nebo PlayStation. Dokonce i takové „drobnosti“ jako kvalitní káva nebo telefonní místnosti, kde si každý může v klidu vyřídit důležité telefonní hovory a zároveň nerušit kolegy v práci, hrají během často náročných pracovních dní svou roli.

ZDRAVÉ TĚLO A BOHATÝ DUCH

V ABRA Software dostávají příležitost nejen zkušení odborníci v oboru, ale také mladí šikovní lidé na začátku kariéry. Každému zaměstnanci podle jeho cílů, schopností a preferencí nabízí firma možnosti rozvoje a práce na svém odborném růstu. Vychází přitom z prověřeného předpokladu, že viditelné výsledky a posouvání hranic sebe sama přináší radost, hrdost a sebedůvěru.

Firma nabízí svým zaměstnancům široké možnosti vzdělávání a rozvoje tzv. hard i soft skills v rámci nejrůznějších interních i externích školení, workshopů či kurzů. Každému vyhovuje jiný způsob práce a má odlišné cíle, proto může svoje úsilí směřovat ke dvěma cílům. Stát se špičkovým odborníkem, který své dovednosti může časem předávat dále jako „guru“, anebo naopak uplatní vůdčí a organizační schopnosti v pozici leadera, který umí nadchnout lidi a dosáhnout skvělých pracovních či obchodních výsledků.

A JAK TO VIDÍ SAMI ZAMĚSTNANCI?

„Člověk velmi brzy zjistí, v čem je dobrý, a jestli se v tom chce rozvíjet. Dalo mi to obrovskou zkušenost pochopit, jak zákazník přemýšlí. Se zákazníky navazujeme vztah a řešíme s nimi jejich procesy. V tu chvíli se pro ně stáváme partnery. Radíme jim, jak procesy zefektivnit,“ shrnuje svoji zkušenost konzultant Tomáš Gühl, který v současnosti vede tým Delivery.

Četli jste článek dobře? Už to cítíte v kostech? To napětí, nadšení a touhu něco dokázat? Věříme, že ano. Motivovat je totiž přesně to, co ve společnosti ABRA Software umí perfektně. Využijte i vy nově nabytý elán k dosažení velkých cílů a staňte se třeba leadrem ve společnosti.                                                                          

Články ze stejné kategorie