8 tipů, jak na homeofficu pracovat efektivně | Absolvent.cz

8 tipů, jak na homeofficu pracovat efektivně

Stále více firem nabízí v rámci nefinančních bonusů svým zaměstnancům také možnost částečného homeofficu. Ušetří jim tak čas nutný pro dojíždění a umožní strávit alespoň jeden den v týdnu domácím prostředí. Dokážete ale z domova pracovat efektivně? Těchto osm tipů vám napoví, jak na to.

1. Oddělené pracovní místo

Nevylézt celý den z teplé postýlky a pracovat z peřin zní sice lákavě, ale ruku na srdce – opravdu dokážete podat optimální pracovní výkon bez toho, abyste si u toho párkrát zdřímli nebo pustili oblíbený seriál? Lidský mozek si určitá místa spojuje s určitými činnostmi nebo pocity. Proto si nechte ložnici opravdu až na spaní a vyhraďte si prostor, který vám v daný den bude sloužit výhradně k práci. Bohatě postačí jídelní stůl a pohodlná židle.

2. Čistý stůl

Ukliďte si. Neuspořádané papíry, knížky, šanony nebo vrstva prachu nemají na pracovním místě co dělat. Skliďte je ale před tím, než k práci zasednete. Úklid během pracovní doby totiž není nic jiného než prokrastinace.

3. Řád a systematičnost

V kanceláři obvykle trávíte 8 hodin denně s půlhodinovou pauzou na oběd. Snažte se, abyste k počítači zasedli zhruba ve stejnou hodinu jako v práci. Dodržujte model „nejdřív práce, potom zábava“. Pracujte hned od rána, abyste pak nesplněné úkoly nedodělávali po nocích. Dbejte na oddělení pracovního a osobního času.

4. To-do list

Na začátku pracovního dne věnujte několik minut sepsání úkolů, které musíte splnit, a seřaďte si je podle priorit. Věnujte se najednou pouze jedné činnosti a nepřeskakujte od jedné k další. Postupně si je odškrtávejte – přibývající fajfky jsou skvělou motivací.

5. Změna prostředí

Nikdo netvrdí, že homeoffice musíte strávit pokaždé jen doma. Vezměte si notebook jednou za čas do útulné kavárny nebo coworkingového centra. S hrnkem dobré kávy a ve společnosti dalších pracujících lidí kolem vám úkoly budou odbývat jedna radost.

6. Odměňujte se přestávkami

Neseďte nad prací několik hodin v kuse. Dokončili jste náročný úkol? Protáhněte se a dejte něco dobrého na zub. Je venku hezky? Běžte se na chvilku projít nebo proběhnout. Jen pozor, ať se vám pauzička neprotáhne. Buďte na sebe přeci jen trochu přísní.

7. Komunikace s okolím

Nezameňujte homeoffice s domácím vězením. Udržujte kontakt s kolegy a přáteli. Místo dlouhého vypisování na sociálních sítích a po e-mailech však raději vezměte do ruky telefon. Vyřídíte tak, co potřebujete, mnohem rychleji.

8. Kvalitní jídlo

Neodbývejte se zbytky z ledničky a nejezte před monitorem. Začněte výživnou snídaní bohatou na sacharidy (např. ovesné vločky, müsli, chia pudink…). Nevynechejte dopolední a odpolední svačinku – na zakousnutí se bude hodit čerstvé ovoce, zeleninový salát s celozrnným pečivem nebo hrst ořechů. Neobědvejte těžká a smažená jídla, raději si pochutnejte na kvalitním mase s lehkou přílohou. Více se dozvíte v článku Jak být fit při sedavém zaměstnání.

Na homeofficu je nejtěžší udržet si disciplínu. Jakmile si ale zažijete potřebné návyky, zpestříte si běžnou kancelářskou rutinu a budete spokojeni jak vy, tak váš nadřízený. A třeba se vám tato forma práce zalíbí natolik, že se jednou začnete živit na volné noze.

Články ze stejné kategorie