5 tipů, jak přežít studium z domova | Absolvent.cz

5 tipů, jak přežít studium z domova

Dojíždíte za studiem a na přednáškách se zrovna moc neukazujete? Jestli se raději učíte v posteli než ve školní lavici, pak je tenhle článek přímo pro vás. Přečtěte si tipy studentů, kteří to mají stejně jako vy. Jak zvládnout vysokou z tepla domova a nezešílet z toho?

Ne každý chce nebo může žít na koleji. Někdo na to nemá peníze a jiný zas netouží po pětileté nonstop kocovině. Pro mnoho studentů je proto dojíždění za studiem novou realitou studentského života.

Peníze ale nejsou jediným důvodem. Někteří vysokoškoláci se například musí starat o nemocné  rodinné příslušníky nebo mladší sourozence. A pak tu jsou ještě ti, kteří se prostě nechtějí přestěhovat.

Tady jsou jejich tipy, které vás zachrání před pleškou (protože jinak byste si vytrhali vlasy):

1. Otevřené mírové rozhovory s rodinou

Dokud stále žijete pod střechou svých rodičů, pravděpodobně bude třeba si sem tam sednout a (mírově) vyjednávat. Doma prostě musíte mít na učení klid a fungující vztahy jsou jeho základem.

"Spousta stresu přišla z toho, že jsem vnímána jako líná nebo nečinná, protože jsem místo práce studovala," říká studentka filmové a televizní produkce Liam O'Tooleová.

 "Je to docela těžké, když nikdo v rodině nebyl na univerzitě, takže neví, jak to funguje,“ dodává.

Jestliže máte studentský úvěr, není od věci uvolnit případné napětí tím, že přispějete do rodinné kasy. Na nájem. Na jídlo. A tak. Takže šup šup na nějakou tu brigádku.

„Jde o nastavení hranic. Chce to učit se žít s rodiči více jako se spolubydlícími,“ věří student filmu a televizní produkce James Willis.

2. Efektivní využívání času na cestách

No jo, je to na pěst. Co? Přece jet na přednášku hodinu nebo i déle, zatímco vašemu spolužákovi (bydlícímu na koleji) stačí vyvalit se z postele. Život holt není fér.

Ale! Má to i své výhody.

Zatímco váš spolužák dospává kocovinu, vy máte nějaký ten čas navíc.

„Jestli to znamená udělat nějakou práci, číst si knihu nebo poslouchat hudbu - prostě toho času využijte," říká studentka práv Heather Lawsová.

Taky doporučuje pořídit si výhodnou dopravní kartičku se slevou.

3. Vycházejte z domu

Když studujete z domova, snadno se z vás stane vlk samotář – mírně řečeno. Ale klidně si místo toho dosaďte asociál.

Své o tom ví Liam O'Tooleová.

„Mnoho z mých projektů zahrnovalo interakci s lidmi, kterou jsem neuměla. Bylo těžší být společenská,“ přiznává.

Odmítnout bujarou zábavu s přáteli kvůli studiu někdy bývá výzva. Dejte si ale pozor, aby to jednou nebylo naopak.

„Plánujte si akce, i kdyby to mělo být jenom jednou do měsíce – aspoň se budete mít na co těšit,“ radí.

4. Vytvoření pracovního prostoru

Najděte si nebo vytvořte svou oázu klidu, kde můžete nerušeně studovat.

„Pro zdravý život a studium musíte mít fungující rutinu. Měli byste najít svůj prostor a čas na práci a vyvážit to tím, že s ní budete trávit čas,“ radí Lawsová.

5. Vychutnávejte si výhody

Studentský život na kolejích se jeví být plný výhod. Žádné dojíždění, spousta nových známostí, svobody a... alkoholu. Své výhody má ale i studium z domova.

„Cítila jsem se bezpečněji díky tomu, že jsem doma zůstala déle,“ svěřuje se Claire Johnsonová, která studovala historii z domova.

"Ne všichni jsou připraveni odejít z domu v osmnácti. A když přijde těžký den, nic není jako objetí od milovaného člověka," říká.

Přečtěte si taky o tom, jak zvládnout studium při zaměstnání.

A nebo se nechte překvapit tím, po čem studenti nejvíce touží. Máte to stejně?

Zdroj: The Guardian

Články ze stejné kategorie

Holky v IT světě

Nikdy není pozdě na to, začít s IT! A kyberprostor už dávno není jen mužskou záležitostí - mezi programátory, administrátory, testery ale i hackery je čím dál tím víc žen a dívek.