5 DŮVODŮ PROČ BYSTE MĚLI ZAČÍT POUŽÍVAT DIÁŘ | Absolvent.cz

5 DŮVODŮ PROČ BYSTE MĚLI ZAČÍT POUŽÍVAT DIÁŘ

Cítíte se jako ztracená loďka na rozbouřeném moři? Používejte diáře!

Nenoste si úkoly, termíny schůzek, významná data, narozeniny vašich nejbližších v hlavě. Používejte diáře. Proč se vám přehled vašich povinností v písemné podobě vyplatí?

1.       Nezapomenete na nic důležitého

2.       Plánování pro vás bude snadnější

3.       Zorganizujete si efektivněji práci i volný čas

4.       Uvolníte si mozkové závity pro důležitější informace

5.       Získáte přehled o svém pracovním vytížení

Diář vám slouží k tomu, abychom nezapomněli na nic důležitého. Udržuje přehled o úkolech. Je fajn mít přehled o svých schůzkách, termínech konzultací i lékařského vyšetření. Díky tomu se vám data a časy důležitých akcí nebudou překrývat. Někdo si vede diář pouze pro pracovní záležitosti, jinému vyhovuje, když si může naplánovat a hlídat i svůj soukromý život. V dnešní době si je můžeme vést moderně elektronicky nebo postaru ručně. Který je lepší?

KOUZLO PAPÍROVÝCH DIÁŘŮ

Zastánci papírových diářů tvrdí, že psát rukou do diáře je osobnější a kreativnější.  Uživatelé si mohu vyhrát s podtrháváním, zaškrtáváním. Sladkou tečkou na závěr každého dne je odškrtávání splněných úkolů. Podle odborníků na efektivitu práce slouží tento každodenní rituál k upevňování zdravých pracovních návyků.

Papírové verze se od sebe liší nejen cenou, velikostí, ale i obsahem. V současnosti jsou moderní motivační diáře vylepšené o moudré citáty a nejrůznější cvičení na seberozvoj. Praktické jsou diáře, které umožňují dlouhodobé i krátkodobé plánování a zhodnocení předešlého období. Nikdy jsme si svoje cíle nikam nezapisovali? Zkuste si zformulovat, čeho chcete dosáhnout za týden, za měsíc, za rok. Je to účinnější řešení, než si nechat vykouřit plány z hlavy. Cíl dostává jasnější obrysy, je více konkrétnější. Díky tomu je větší šance, že se vám podaří splnit vše, čeho jste chtěli dosáhnout.

Každému vyhovuje jiný styl, jiný formát. Někdo potřebujete předepsané kolonky, jiný potřebuje prostor k tomu, aby diář uzpůsobil svým potřebám. Při rozhodování přihlédněte i k velikosti diáře. Nedáte bez něj ani ránu? Pořiďte si takový, který se vám pohodlně vejde do kapsy nebo kabelky.

Ať tak či tak, je z čeho vybírat. A pokud si nevyberete? Vytvořte si vlastní verzi. Stačí vám k tomu zápisník s vyměnitelnou náplní.

ELEKTRONICKÝ DIÁŘ POŠLE UPOZORNĚNÍ

Musíte mít všechno v počítači a bez telefonu nedáte ani ránu? Pak pro vás budou vhodné elektronické diáře. Můžete si pořídit buď speciální software nebo používat třeba hojně používaný Google kalendář, který je zdarma. Přístup ke kalendáři máte z PC i z vašeho mobilu. Velkou výhodou je možnost jeho sdílení. Vaše záznamy si tak mohou prohlížet všichni, kterým povolíte přístup. Ideální pro plánování v pracovním kolektivu i pro přehled povinností jednotlivých členů rodiny.

KOMBINACE RUČNÍCH A ELEKTRONICKÝCH ZÁPISŮ

Diáře můžete mezi sebou libovolně kombinovat. Pracovní záležitosti vést v počítači, soukromí v papírovém diáři. Schůzky vést v mobilu, úkoly v některém z nástrojů projektového řízení. Možnosti jsou neomezené.

Zapisujte! Pro vaše dobro.

Možná narazíte hned na diář, který vám bude vyhovovat po všech stránkách, možná budete nějaký čas své nejlepší řešení hledat. Důležité je vytrvat a najet na systém, který vám bude vyhovovat. Ulehčíte své hlavě, budete efektivnější a tím pádem i spokojenější. A to stojí za to. Co myslíte?

Články ze stejné kategorie